Narodna biblioteka u Kozarskoj Dubici osnovana je 1964. godine i rapolaže sa knjižnim fondom od preko 41000 bibliotekarskih jedinica. U biblioteci se od 1988. godine nalazi i legat Boška Šiljegovića, narodnog heroja, u kojem se, između ostalog, nalazi i litografija čuvenog slikara Pabla Pikasa „Autoportret – Glava muškarca“. Grafika je dio stalne postavke izložene u Narodnoj biblioteci. Ulaz je slobodan.
U opštini djeluju i kulturno-umjetnička društva: SPiKD Prosvjeta, BZK Preporod, KUD Knešpolje iz Knežice, KUD Una i KUD Mladost iz Međeđe. U oviru Prosvjete djeluju i dramski studio „Artist“ te pjevačko društvo „Višnjić“. Od 2005. godine djeluje i etno-grupa „Moštanica“ sa zadatkom da sačuva i popularizuje narodno pjevačko blago. Društva već godinama aktivno obogaćuju i unapređuju kulturni život opštine.
U gradu se nalazi i moderno opremljena kino-pozorišna sala sa 278 mjesta za sjedenje, sa redovnim filmskim repertoarom, gostovanjima pozorišnih predstava ali i lokalnih amaterskih grupa, koncertima i književnim večerima tokom čitave godine.