U miru šumovitog područja planine Kozare pored rječice Moštanice, na 12 kilometara južno od centra Kozarske Dubice nalazi se čuveni manastir Moštanica, jedan od najljepših i najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve u BIH. Preciznih podataka o postanku ovog manastira, njegovim ktitorima i majstorima skladne i bogate arhitekture nema. Brojne legende ukazuju na najmanje pestogodišnju prošlost danas duhovnog i vjerskog centra pravoslavnih zajednica Potkozarja. Prvi pisani podaci o manastiru Moštanica potiču iz 1579. godine. Pretposavlja se da je obnovljen nešto prije, za patrijarha Makarija, rođaka velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića. Na granici dviju velikih carevina, sudbina manastira je bila teška – osam je puta paljen i opljačkan, pa obnavljan. U novije vrijeme dobio je konak, te manju kapelu sa zvonikom. Manastir u toku godine posjećuju mnogi turisti a svake godine 19. avgusta ovdje se obilježava Preobraženje Gospodnje uz „Veče ojkače“, natpjevavanje u tradicionalnoj narodnoj pjesmi. Pored manastira je tradicionalno izletište Dubičana i gostiju, široke poljane isprepletene rječicom Moštanicom.

U blizini manastira, krajem XVIII vijeka rođen je Sv. đakon Avakum, koji se ovdje i zakaluđerio. Sticajem istorijskih okolnosti, poslije Hadži-Prodanove bune 1814. godine, završio je u Nebojšinoj kuli u Beogradu među zarobljenim Srbima kojima su Turci ponudili da pređu na Islam i da tako sačuvaju glave. U epskim narodnim pjesmama opjevano je odbijanje Avakumovo koji je na putu do Stambol kapije, mjesta na kojem su izvršavana pogubljenja, glasno pjevao. Od 2006. godine, 30. decembar, Dan Sv. prepodobnog mučenika đakona Avakuma, slavi se kao krsna slava opštine.

U neposrednoj blizini manastira smješteno je groblje na kojem se nalazi spomenik i grob čuvenog hajduka i ustaničkog vođe Petra Popovića Pecije (1830.-1875.), koji je poginuo za vrijeme tzv. bosansko-hercegovačkog ustanka.

Тel.+387 (0) 66 269 086 (Iguman Sergije),
+387 (0) 52 434 500