Народна библиотека у Козарској Дубици основана је 1964. године и раполаже са књижним фондом од преко 41000 библиотекарских јединица. У библиотеци се од 1988. године налази и легат Бошка Шиљеговића, народног хероја, у којем се, између осталог, налази и литографија чувеног сликара Пабла Пикаса „Аутопортрет – Глава мушкарца“. Графика је дио сталне поставке изложене у Народној библиотеци. Улаз је слободан.
У општини дјелују и културно-умјетничка друштва: СПиКД Просвјета, БЗК Препород, КУД Кнешпоље из Кнежице, КУД Уна и КУД Младост из Међеђе. У овиру Просвјете дјелују и драмски студио „Артист“ те пјевачко друштво „Вишњић“. Од 2005. године дјелује и етно-група „Моштаница“ са задатком да сачува и популаризује народно пјевачко благо. Друштва већ годинама активно обогаћују и унапређују културни живот општине.
У граду се налази и модерно опремљена кино-позоришна сала са 278 мјеста за сједење, са редовним филмским репертоаром, гостовањима позоришних представа али и локалних аматерских група, концертима и књижевним вечерима током читаве године.